Световните пазари на акции реагираха позитивно на решението на Тръмп да подпише пакета

...
Световните пазари на акции реагираха позитивно на решението на Тръмп да подпише пакета
Коментари Харесай

Подписът на Тръмп окрили борсите. Брентът също поскъпна

Световните пазари на акции реагираха позитивно на решението на Тръмп да подпише пакета за стопански помощи по отношение на коронавирусната пандемия на стойност 900 милиарда $, както и бюджетния законопроект на САЩ за 1,4 трлн. $, предадоха интернационалните организации.

Тръмп даде " зелена светлина " на финансовите пакети в последния миг - в случай че не беше подписал двата законопроекта, от утре трябваше да стартира отчасти прекъсване на държавната активност, което щеше да изложи на риск приходите на милиони държавни чиновници, както и имунизационната акция в страната.

Японският фондов показател Nikkei се увеличи с 0,74% до нов близо 30-годишен връх, защото утвърждения от Тръмп нов финансов пакет за спешно подкрепяне на стопанската система и безработните, както и навсякъде стартиралият процес на ваксинация по света вдъхва вяра на вложителите да имат вяра в идно следващата година по-бързо икономическо възобновяване от коронавирусната рецесия.

Основният китайски фондов показател Shanghai Composite завърши първата след коледните празници търговия със едва покачване с 0,02%, до момента в който показателят Hang Seng се намали едва с 0,13%. Южнокорейският борсов показател Kospi парира първичен растеж с 0,8%, приключвайки търговия със едва покачване от 0,06%.

Европейските тържища започват търговията след края на дългия уикенд поради Коледа със солидно покачване, като към момента са на гребена на вълната от допълнителна поддръжка, задвижена от постигната директно преди светлите празници комерсиална Брекзит договорка сред Европейски Съюз и Англия.

Стартиралата в Европейски Съюз на 27 декември акция за имунизация против Covid-19 също способства за позитивното началото на търговията в понеделник.

Общият показател Stoxx Europe 600 нараства при старта на днешната сесия с 0,5%, до момента в който немският фондов показател DAX 30 се покачва с 1,43% до нов рекорден връх на фона и на последни данни, показващи закъснение на новозаразените с ковид в страната.

Повишения бележат и френският показател CAC 40 с 0,88%, италианският MIB  (+0,85%) и испанският Ibex-35 (+0,93%).

Борсата в Лондон остава затворена и днес заради коледните празници.

Американските фондови фючърси също бележат покачвания преди днешното начало на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA нараства с малко над 100 пункта (с 0,36%), на необятния индек с S&P 500 с 0,55%, а тези на технологичния показател Nasdaq100 с 0,59%.

На решението на Тръмп реагираха и петролните фючърси, които бележат повишаване през днешния ден с над 1%. 

Фючърсите на петрола Брент с доставка през февруари 2021 година се покачват с 1,3% към Щатски долар 52,00 за барел, отправяйки взор към многомесечен връх към Щатски долар 52,48 от 18-и декември (най-високо равнище от началото на март).

Аналогичните фючърси на американския лек недопечен нефт WTI нарастват с 1,4% към $49,00 за барел, като и те се търгуват далеко от техния 9-месечен връх към $49,45 за барел, доближат по-рано през декември.

Оптимизмът на петролните пазари обаче е краткотраен, считат множеството анализатори. Те предизвестяват, че търговията с енергийни суровини ще продължи да бъде уязвима от възможни неуспехи в напъните за преодоляване на коронавирусната пандемия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР